Een handige checklist voor perfecte oplossingen!

Gepubliceerd op 13 april 2023 om 19:29

Loop je in je werk ook wel eens vast? Dat het organisatieprobleem zo complex lijkt dat je niet weet waar te beginnen? Of dat het onmogelijk lijkt om verschillende strategieën tegen elkaar af te wegen? In mijn werk als interim marketing directeur kom ik deze situaties vaak tegen. Ik help dan complexe zaken eenvoudig te maken, keuzes te maken en focus aan te brengen. Hoe ik tot de juiste keuze kom? Graag deel ik een handige checklist.

 

1 – De oplossing is eenvoudig

Hoe complexer een oplossing, hoe kleiner de slagingskans.

Een complexe oplossing wordt niet door iedereen begrepen of geaccepteerd. En daarom is de kans klein dat de oplossing wordt nagestreefd. Maar ook is er een grotere kans op nieuwe problemen. Een metaforisch voorbeeld: voor het verwijderen van blad uit je tuin, lijkt een bladblazer een goede oplossing. Echter ontstaan er nieuwe uitdagingen: stroomvoorziening, opslag en geluidsoverlast. Je kunt dit oplossen door een accublazer en een extra haakje in de schuur. En door het lawaai te accepteren (als je iets geen probleem vindt, is het geen probleem). Een meer eenvoudige oplossing is een hark. Deze kent deze uitdagingen niet. En vraag maar na bij ervaringsdeskundigen: een hark is minstens zo effectief als een bladblazer. Kortom, ga voor een eenvoudige oplossing en verhoog de slagingskans.

 

2 – De oplossing geeft meer energie dan die kost

Of het nu gaat om een technisch, organisatorisch of strategisch probleem: een ideale oplossing geeft meer energie dan het kost.

Om de output van een team te verhogen kun je met een taskforce processen onder de loep nemen, flowcharts laten optimaliseren door proceseigenaren of resultaatbonussen introduceren. De vraag is of de inspanningen opwegen tegen het verwachte resultaat. En of je met minder energie, zoals een wekelijkse teamlunch, niet veel meer bereikt. En, om het voorbeeld van de bladblazer nog eens te gebruiken: hoe efficiënt is het om in China een bladblazer te produceren, stroom op te wekken en lucht te verplaatsen voor een bladvrij gazon? (Tip: een sneeuwschuiver verwijdert meer bladeren met minder inspanning dan een hark!). Kortom, ga voor de oplossing die het meeste resultaat levert tegen de minste inspanning.

 

3 – De oplossing wordt beter bij (her)gebruik

Goede bedrijfsprocessen zijn zo ingericht dat diensten en producten steeds beter worden naarmate deze meer worden gebruikt of gekocht.

Een goed ontwerp van een nieuw proces, product of organigram houdt rekening met continue verbetering. Dit wordt versneld door ervaring, evaluatie, feedback en schaalvoordelen. Een perfecte oplossing houdt ook rekening met hergebruik aan het einde van de toepassing. Dit kan door een fysiek hergebruik van een product, maar ook uit kennisoverdracht en verbetersuggesties na een automatiseringsproject. In het geval van de metafoor: als de hark van de steel breekt, kun je deze nog jaren gebruiken als ophangsysteem voor al het andere tuingereedschap! Kortom, ga voor de oplossing die bij (her)gebruik nog waardevoller wordt.

 

Tot slot: hoe kom je tot een oplossing?

Hierboven beschreef ik hoe je tot de beste keuze van een oplossing kunt komen. Ik beschreef niet hoe je, daaraan voorafgaand, tot verschillende oplossingsrichtingen komt. Daarvoor bestaan heel veel (systematische) mogelijkheden waar ik misschien later nog eens aandacht aan besteed. Ter inspiratie deel ik wel graag de oplossing die mijn dochter (14) bedacht voor haar persoonlijke tekort aan spaarsaldo en het globale afvalprobleem: ze maakt kaarsen in afgeschreven blikjes, glazen en kopjes en verkoopt deze via een webshop. En daarmee checkt ze zo maar alle boxes voor een perfecte oplossing! Nieuwsgierig? Ga naar:  https://duurzaamvonkje.wixsite.com/duurzaamvonkje.

 

Samengevat, de beste oplossing van je probleem:

  1. is eenvoudig;
  2. geeft meer energie dan die kost;
  3. wordt beter bij (her)gebruik.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.