Brengen moeders ons nog in beweging?

Gepubliceerd op 4 mei 2023 om 10:44

Moederdag: achterhaald concept of nog van deze tijd? Als marketeer vind ik het leuk om trends te signaleren. Google Trends is daarbij superhandig. Aan de hand van Moederdag laat ik graag zien welke inzichten het geeft.


Moederdag: een populaire inhaakdag!
Inhaakdagen zijn populair bij marketeers: het zijn feest- of themadagen en daardoor ook veel gebruikte Google zoektermen. De drie meest populaire zijn Kerst, Sinterklaas en Koningsdag. De meest commerciële is Black Friday (4). Naast Carnaval (nummer 5) is Halloween (6) niet meer weg te denken. Maar daarna volgt Moederdag, nét voor Vaderdag. Bevrijdingsdag (9) en Valentijnsdag maken de Top 10 compleet. Google Trends laat zien wanneer en hoe intensief er wordt gezocht. Superrelevant voor je marketingcampagnes, SEO-content en SEA.


Moederdag minder populair dan Black Friday… nog wel!
Met inhaakdagen kun je de (online) content relevanter maken. Zo bedacht ik ooit een campagne rond dierendag, gericht op strandvakanties naar resorts met dieren (papagaaien in de lobby, kinderboerderij. Dezelfde hotels promootte ik als ideale gezinsvakantiebestemming, maar door dierendag kon ik relevantie (en conversie!) verhogen. Op welke inhaakdag je inzet hangt af van wat je wanneer onder de aandacht wilt brengen. Wees je ervan bewust dat de populariteit van inhaakdagen verandert door de tijd. Wat blijkt: de populariteit van Moederdag is vrij stabiel, Black Friday is op zijn retour!


Oriënteren vaders zich langer dan moeders?
Moederdag is populairder dan Vaderdag. Toch ligt de zoekpiek een lager. Dat komt doordat het zoekvolume meer is verspreid. Dit zou kunnen doordat vaders (en kinderen) eerder beginnen met het zoeken naar een geschikt Moederdagcadeau dan andersom. Of doordat moeders vaker last-minute op zoek gaan naar een verrassing. Als marketeer kun je op dit gegeven inspelen. Zoals met “Vandaag besteld, voor Vaderdag in huis!”.


Zeeuwse moeders het meest geliefd?
Inhaakdagen zijn sterk regionaal bepaald. Moederdag (oorsprong: VS) valt bijna overal op de tweede zondag in mei. Maar in Antwerpen pas op 15 augustus! Niet alleen de datum, vooral de populariteit verschilt: Nederland blijkt sterk verdeeld tussen Carnaval, Koningsdag en Black Friday. Moeders lijken het beste af in Zeeland: in 2021 (COVID) bleek hierop meer gezocht dan op andere inhaakdagen.


Weten welke inhaakdagen er zijn? Kijk op:

https://www.frankwatching.com/archive/2022/11/04/inhaakkalender-2023-contentplanning/ of voor België op: https://www.ilikemedia.be/toptopicalkalender/

Zelf trends spotten? Ga naar: https://trends.google.nl/home.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.